Gisteren startte in Hove de tweejaarlijkse straattentoonstelling Achter Glas. Dit verfrissend initiatief, waarbij lokale kunstenaars hun werk achter ramen in voorgevels tonen, is al aan zijn negende editie toe. Edegems fotograaf Geert Pille vroeg me om samen een werk te maken. Dat werd uiteindelijk de kleurrijke litho Vuursteen

Met Geert onderzoek ik nu al een tijdje de raakpunten tussen fotografie en lithografie. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat lithografie als één van de eerste grafische technieken de mogelijkheid had fotografische kleurenbeelden te genereren en op die manier het gecapteerde licht te reproduceren als een 2D-beeld. Helaas werkte dat met redelijk gevaarlijke producten. Daarom experimenteren we samen met onze vriend en weetal Peter Deuss rond mogelijkheden om lichtgevoelige (milieuvriendelijkere) emulsies voor lithografie te creëren (tot nu toe hopeloos, geef ik graag toe). Ondertussen werken we ook met verschillende transfertechieken om foto’s op steen te krijgen, zoals bij deze litho.

Geert maakte een foto van een indrukwekkend nachtvuur waarbij een minimale hoeveelheid licht en beeld en een maximale hoeveelheid kleur wordt opgewekt. Daarna splitsten we het digitale beeld in Photoshop. We scheidden het zwarte beeld van het gekleurde beeld, maakten van beide beelden een lasercopy en brachten die over op twee lithografische stenen. In drie drukgangen stelde ik dat beeld opnieuw samen onder de vorm van een meerkleurige (polychrome) steendruk. Eerst werd het gekleurde beeld in rood overgaand naar geel gedrukt. Daarna werd het zwarte beeld erover gedrukt. Tot slot werd de steen met het gekleurde beeld aangepast en bijgetekend en opnieuw in karmijnrood over de twee vorige lagen aangebracht.

Het was een intense samenwerking, waarbij we op zoek gingen naar de passende omzetting van de originele foto naar een steendruk, de juiste werkwijze, het ideale bijna witte papier (Zerkall Litho VI 250 gram) en de mooiste presentatiewijze. Het resultaat wordt nu getoond in de Mortselsesteenweg 35 in Hove, samen met de zogenaamde keystone (basisteen). Dit experimentje zetten we voort in ons fotolithoproject waarbij we onze queeste naar de juiste formule voor een lichtgevoelige emulsie verderzetten, wat moet een mens anders doen?

rudy de lithograef

De tentoonstelling Achter Glas loopt nog tot 6 februari in de Mortselsesteenweg in Hove en is een ideale cultuuruitstap in deze pandemische tijden! De regionale zender ATV bracht een reportage waarin Vuursteen vanaf seconde 45’ te zien is;-)

Meer achtergrondinformatie over het steendrukproces op www.steendruk.be