Vanaf vandaag loopt de tentoonstelling Italia in cultuurstation Tracé in Ekeren. Je ziet er aquarellen en grafisch werk van Willy Van de Velde en Ronald Joossen. 

Die laatste is voor mij uiteraard geen onbekende. Ronald Joossen is immers meester in dit meester-leerlingtraject Een Lithografische Verkenning. En dat is terecht! Ronald is licentiaat grafische kunsten en heeft 40 jaar ervaring met grafische technieken. Hij genoot de opleiding hoger kunstonderwijs Grafiek Sint-Lucas Brussel en specialiseerde zich in lithografie bij Tsjechisch meesterdrukker Rudolf Broulim en nadien bij meesterdrukker Hans Van Dyck, aan het RHok Etterbeek. Ronald was zelf docent Vrije Grafiek aan de academie Noord in Brasschaat van 1979 tot 2018. Daarnaast werkte hij ook 35 jaar lang als vormgever en als tuinredacteur/fotograaf voor tijdschriften in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere botanische illustraties maakte en vele artikels schreef.

Willy en Ronald delen in deze expo hun voorliefde voor Italië. Willy Van de Velde toont vooral aquarellen van Italiaanse steden en landschappen, van het Noorden tot in Sicilië. Ronald, is gebiologeerd door Italië en toont die fascinatie in een reeks knappe lithografieën. De rode draad in deze serie is de tuinen, de vegetatie, literatuur en de antieke cultuur.

rudy de lithograef

Tracé bevindt zich in een voormalig treinstation aan de Veltwijcklaan 222 in 2180 Ekeren. De expo loopt op zaterdag 13 (vernissage) en 20 november 14u-18u, zondag 14 en 21 november 14u-18u, woensdag 17 en 24 november 19u30-22u. Meer info: https://tracecultuurstation.be/.