Onlangs kregen we een uitnodiging om het atelier van Ingrid Ledent te bezoeken. Zij is één van de meest vooraanstaande grafische kunstenaars ter wereld. Ook Tsjechisch meesterdrukker Rudolf Broulim was aanwezig, samen met graficus Ivan Willemyns. 

Ingrid Ledent (°1955) studeerde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (KASKA), waar ze in 1978 afstudeerde. Nadien specialiseerde ze zich in de lithografie bij Rudolf Broulim in de Academie voor Toegepaste Kunsten in Praag en aan het Nationaal hoger Instituut voor Schone Kunsten. Vanaf 1984 gaf Ledent les aan het KASKA. Sinds 2017 is Ingrid ook professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Shanghai. Eén van haar leermeesters, de Tsjechische meesterdrukker Rudolf Broulim (°1943), verhuisde in 1980 naar België en startte er een grafisch atelier op. Hij werkte samen met vele Vlaamse Kunstenaars en gaf jarenlang les aan de RHoK Academie voor Beeldende Kunsten in Etterbeek waar hij vele lithografen het vak leerde, zo ook mijn eigen leermeester Ronald Joossen.

Het werk van Ingrid Ledent is zeer boeiend en niet in het minst omwille van het conceptuele en experimentele aspect ervan. Ledent combineert bijvoorbeeld verschillende grafische en andere technieken – traditionele zoals lithografie en hedendaagse zoals computerprints, video en audio – en stelt daarmee nieuwe beelden of objecten samen. Deze aanpak toont steendruk als een op zichzelf staande kunstvorm eerder dan als een afgeleid product van één of andere hogere kunst. Een werkwijze waarbij de kunstenares vaak ook haar grafische zelve verwerkt, onder de vorm van gemanipuleerde macro-opnames van delen van haar lichaam. De lithografe experimenteert ook met het proces van het steendrukken zelf, waardoor dit proces inhoud wordt. Reproduceerbaarheid wordt bijvoorbeeld ingezet als genererend element – druk over druk – in plaats van als middel om een oplage te bereiken.

In het goed uitgeruste atelier van Ingrid konden we met eigen ogen enkele van deze subtiele werken bewonderen.  We hadden er – bij een heerlijk kopje echte Chinese thee – een boeiend gesprek over lithografie. Ingrid en Rudolf spraken honderduit over hun professionele passie voor deze grafiekkunst. Ondertussen bewonderden we haar mooie atelier met onder meer een zogenaamde ‘litho-contrapers’ (offset proefpers).

Ik realiseerde me (opnieuw) dat ik nog enorm veel te leren heb. Ingrid, Rudolf en Ivan gaven ons een berg tips waarmee we – vrees ik – nog veel werk zullen hebben. Werk aan de winkel dus!

rudy de (amateur-)lithograef

Meer achtergrondinformatie over lithografie op www.steendruk.be