Gisteren drukte ik een tekening van een Romeinse dolk bovenop een tuscheprint die ik eerder in een zwarte en rode versie drukte. De tusche liet ik rijkelijk op de steen druppelen en dan zonder enige verdere ingreep drogen. De preparatie en de eerste drukken waren uiteraard met zwarte peninkt. Daarna verving ik de zwarte inkt door rode.

De druk van de dolk voerde ik met zwarte inkt uit. Een tweede druk over een bestaande print drukken is relatief eenvoudig als de steen groter is dan het papier. Dat was hier niet het geval, maar ik kon wel de onderkant van het papier gelijk leggen met de rand van de steen. De positie van de dolk op de steen was vooraf goed uitgemeten. De contouren van de dolk had ik eerst op doorzichtig kalkpapier getekend, de juiste positie op de print bepaald en dan overgebracht op de steen.

Caesar

Nog even iets over het onderwerp. Ik las onlangs een aangrijpend geschiedenisboek over Cleopatra, Julius Caesar en Marcus Antonius. De afbeelding van de Romeinse dolk is naar een authentiek exemplaar, tentoongesteld in het archeologisch museum van Napels. Dit is het type wapen waarmee onder andere Julius Caesar is vermoord. Maar het gruwelijke onderwerp is eigenlijk een rode draad doorheen de geschiedenis van de mensheid.

Ronald

Meer achtergrondinformatie over het steendrukproces op www.steendruk.be. Volg ons ook op facebook en instagram.