In Parijs heerst een lange traditie van druktechniek. Ook nu nog bestaan er lithografische drukkerijen. Eén van die magische plekken is Idem in Parijs. Ik belde met studiobaas Patrice Forest en vroeg of wij eens mochten komen kijken. We waren onder de indruk!

Kunstdrukkerij Idem bevindt zich in de wijk Montparnasse in Parijs, een plek die vooral in de twintigste eeuw het centrum van de kunstscene in de stad werd. De werkplaats is gevestigd in een gebouw van 14.000 m2 dat in 1881 door drukker Emile Dufrenoy als lithografische studio werd opgetrokken. Kunstenaars als Braque, Chagall, Cocteau, Léger, Miro en – uiteraard – Picasso lieten hun lithografieën hier produceren op de persen van Fernand Mourlot. Onder een schitterend glazen dak vind je er een fantastische verzameling drukpersen en stenen en vooral mensen die er alles aan doen om dit ambacht levend te houden. De werkplaats beschikt over drie handpersen en zes indrukwekkende Voirin en Marinonipersen. Daarnaast vind je er een stock van meerdere tonnen lithografische stenen, sommige zeer groot.

Idem werkt als drukkerij maar ook als uitgeverij. Idem ontvangt internationale kunstenaars en laat ze experimenteren met lithografie. Hun drukwerk zie je dan ook over de hele wereld terug. Een jong team – garantie voor de toekomst – werkt er samen met hedendaagse kunstenaars aan lithografische edities. De drukkers laten de kunstenaars kennismaken met een gamma aan mogelijkheden en trachten hen zo nieuwe limieten van hun kunst te laten verkennen. Eén van de bekendste kunstenaars onder hen is filmmaker David Lynch, die er regelmatig komt werken. Lynch maakte een artistieke kortfilm over de studio Idem, die je hier kan zien.

rudy de lithograef

Idem bevindt zich in de Rue du Montparnasse. Meer info via www.idemparis.com