Een plek die ik graag had bezocht is het Tamarind Institute in Albuquerque, New Mexico. Covid gooide roet in het eten, maar mijn dag komt nog. Tamarind bestaat 60 jaar en is de plek waar lithografie centraal staat. Je kan er opleidingen volgen, boeken kopen, tentoonstellingen bezoeken en nog veel meer. Tamarind traint meesterdrukkers die hun kennis verspreiden over de wereld. Heel wat kunstenaars werken graag samen met deze gerenommeerde drukkers. Eén van die kunstenaars is Endi Poskovic.

Endi is een kunstenaar afkomstig van Sarajevo die momenteel lesgeeft in Michigan. Hij heeft een zeer rijke kunstproductie waarbij grafiek centraal staat. Hij werkt over de hele wereld in verschillende ateliers. Naast houtsnedes maakt hij ook lithografieën. Voor zijn serie Crossings, die een link maakt met zijn roots in Bosnië en Herzegovina, tekende hij een reeks litho’s die enerzijds verwijzen naar plekken waar de tijd lijkt stil te staan, maar waar anderzijds de oorlog woest tekeerging.

Eén van die prenten is Mokronoge (Promise to Hagar). Tamarind meesterprinter Jill Graham drukte deze prent in meerdere drukgangen (1). Deze prent is volledig opgevat als een digitale tekening op basis van verschillende bestaande analoge afbeeldingen. Bij het overbrengen van het beeld op de steen, drukte Jill Graham het sleutelbeeld van Mokronoge af op Kozo Okawara-papier van Awagami. Ze deed dit in de Nova Scotia College of Art and Design University drukateliers met hulp van NSCAD-student Matthew Stackhouse.

rudy de lithograef

(1) Meer info en schitterende foto’s over dit boeiende proces vind je hier