Ongeveer 20 jaar geleden leerde ik Rudolf Broulim kennen op het RHoK in Etterbeek (1). Niet alleen het heerlijke gevoel om terug leerling te zijn, maar zeker ook het charisma en de indrukwekkende vakkennis van Rudolf maken die jaren tot een hoogtepunt in mijn grafische carrière.

De naam Rudolf Broulim (Praag, °1943) had toen al lang bijna mythische proporties aangenomen in de wereld van de grafiek, en vooral de steendruk. Rudolf is opgeleid in Praag en heeft veel te danken aan de meester-lithograaf Oldrich Eiselt. Na zijn studies werd Rudolf zelf leraar grafische druktechnieken aan de Praagse Academie. In die periode kwam het tot een samenwerking met de top van de Tsjechische grafici zoals Jiri Anderle, Oldrich Kulhanek en Vladimir Suchanek. Rudolf werd toen geregistreerd als meester-steendrukker door het Centrum voor Kunstambachten in Praag.

In 1975 werd Rudolf gastdocent in het Centrum voor Grafische Kunsten Frans Masereel in Kasterlee. Zo ontmoette hij Wim Van Remortel, toenmalig docent lithografie aan de Antwerpse academie, waarmee ikzelf de eerste stappen in de lithografie had gezet. Dankzij die vriendschap met Wim vestigde Rudolf zich vijf jaar later in Beveren-Waas en richtte een grafisch atelier op in Zwijndrecht.

Sinds 1982 was Rudolf verbonden met het RHoK waar hij de afdeling lithografie tot een echt grafisch paradijs uitbouwde. In 2000 verhuisde Rudolf naar Ekeren-Donk waar hij een juweeltje van een grafisch atelier heeft gerealiseerd. Even belangrijk was zijn jarenlange samenwerking met grote Belgische, Tsjechische en Slovaakse kunstenaars.

Galerie De Zwarte Panter, waarvoor Rudolf vele reeksen litho’s drukte, speelde eveneens een bepalende rol. Eén van die vele prenten is The Trophy. Kunstenaar Tom Liekens tekende deze indrukwekkende prent in 2015 op steen. Rudolf drukte de kleurlitho in zeven drukgangen, in opdracht van en als premie voor galerij De Zwarte Panter (2). De prent is een perfecte illustratie van zijn meesterschap. Je begrijpt dat we zeer blij zijn dat Rudolf ons met raad en daad bijstaat tijdens dit meester-leerlingtraject. Bedankt Rudolf!

ronald joossen 

(1) Rudy schreef over de academie voor beeldende en audiovisuele kunsten in Etterbeek (RhoK) een blog voor de kennisbank van ETWIE, die kan je hier lezen. We hernemen de blog binnenkort ook op deze website.

(2) The Trophy, Tom Liekens indrukwekkende kleurlitho in 7 drukgangen op Zerkall Litho 270 gr., 70×50 cm, oplage 60 genummerde en gesigneerde exemplaren, op steen getekend door Tom Liekens en verzorgd door Atelier Rudolf Broulim – Ekeren, in opdracht van en als premie voor galerij De Zwarte Panter, 2015 (gepubliceerd met toestemming van De Zwarte Panter).