Eerder blogde ik al over een ‘negatieve’ lithografische techniek, de ‘manière noire’. Maar er zijn er nog een paar andere, zoals acid tinting en de ‘omgekeerd-beeld-techniek’. Vandaag toon ik jullie de lo-shu wash, ook een techniek waarmee je een lichte tekening creëert op een donkere achtergrond

Lo-shu wash (1) werd in de jaren 1980 toevallig ontdekt tijdens de experimenten van een studente lithografie, Rebecca Bloxham. Zij liet per ongeluk een beetje water met daarin wat arabische gom vallen en merkte dat het water na droging op de steen webvormige witte kringen achterliet: achteraf bleek dat de inkt er niet pakte door de fijne gom-afzetting die de steen beschermde tegen opname van vet. 

Je kan dat doelbewust toepassen en dan creëer je witte lijnen of vlakken tegen een donkere achtergrond. Dat vroeg om een test in ons atelier! Om dit te kunnen uitvoeren, legde ik de steen eerst waterpas, zodat het mengsel niet weg zou lopen. Om mooi binnen de lijntjes te blijven – wat uiteraard niet altijd nodig is – maakte ik eerst een tekening in wasco, en vulde die met een oplossing van water en arabische gom (drie druppels arabische gom per 30 milliliter gedestilleerd water). 

Na het drogen zette ik een laag asphaltumlak op de steen (3). Na het oplossen van de gomlaag kwam daar nog een laagje vette inkt bovenop. Daarna kon ik de steen prepareren en drukken. Je ziet duidelijk dat de gom zich aan de randen heeft afgezet. Dit resulteert bij de boomstammen in een fijne witte lijn en in het bladerdek in een grilliger patroon aan de randen.

Missie geslaagd! Volgende keer passen we op dit beeld de ‘omgekeerd-beeld-techniek toe, waardoor we zwart wit maken en vice versa, wordt vervolgd.

rudy de lithograef

(1) spreek uit Lo Shui, zoals Feng Shui. Lo Shu vertaalt als ‘patronen van de (Chinese) rivier Lo’. (2) Rebecca Bloxham ontdekte dit proces. Lees haar artikel in Tamarind Papers, Volume 6, Number I Winter 1982-83, zie https://digitalrepository.unm.edu/tamarind_papers/vol6/iss1/1/ (geraadpleegd op 21 juli 2021). (3) Tegelijk met deze blog verschijnt op de pagina ‘lo-shu-wash’ meer uitleg over deze techniek.