Nu we het einde van het project ‘een lithografische verkenning’ naderen, moet ik het nog hebben over ETWIE. ETWIE is de expertisecel voor technischwetenschappelijk en industrieel erfgoed’. ETWIE opereert vanuit het Industriemuseum in Gent en houdt zich voornamelijk bezig met de roerende en immateriële aspecten van het erfgoed: machines, gereedschap, voertuigen, ambachten en technische kennis. Ze stonden ons met raad en daad bij toen we ons dossier voor dit project opstelden, waarvoor veel dank!

Op vraag van ETWIE selecteerde ik mijn favoriet item uit hun kennisbank. Dat is een verzameling van meer dan 1600 fiches over mensen en organisaties – ‘actoren’ – die bezig zijn met technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Het was fantastisch om in die schatkamer rond te snuisteren. Ik koos de RHoK-academie in Etterbeek, een uitzonderlijke plek waar lithografie een ereplaats kreeg en waar mijn ‘meester’, Ronald Joossen, de mosterd haalde. Ik schreef er onderstaande blog voor ETWIE’s website over. Veel leesplezier!

https://etwie.be/nl/kennisbank/nieuws/uit-de-kennisbank-rhok-academie-in-etterbeek