Graficus

Ronald Joossen is graficus en heeft 40 jaar ervaring met grafische technieken. Ronald genoot de opleiding hoger kunstonderwijs grafiek Sint-Lucas Brussel. Hij heeft zich jarenlang verdiept in de techniek van de kunstgrafiek, waaronder de ets- en steendrukkunst. Zo specialiseerde hij zich in lithografie bij Tsjechisch meesterdrukker Rudolf Broulim en nadien bij Hans Van Dyck, aan het RHoK Etterbeek. Ronald volgde ook een bijkomende opleiding polymeer-etsen aan de academie van Anderlecht.

Leraar Vrije Grafiek

Ronald was leraar ‘Vrije Grafiek’ aan de academie Noord in Brasschaat van 1978  tot 2018. In juli 2018 ging hij op pensioen als docent vrije grafiek.

Ronald werkte tegelijk ook 35 jaar lang als vormgever en als tuinjournalist/fotograaf voor tijdschriften in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere botanische illustraties maakte en vele artikels schreef.

Expo’s

Ronald stelde zijn grafisch werk tentoon in Brussel, Antwerpen, Ekeren, Brasschaat, Boom, Knokke, Watou, Passendale en Pescara (Italie).

In december 2018 liep zijn laatste solo-expo met litho’s in Buggenhout.

Momenteel werkt Ronald mee aan het meester-leerlingtraject ‘Een lithografische verkenning’. In dit door de Vlaamse overheid ondersteunde project geeft hij zijn jarenlange vakmanschap door aan leerling Rudy De Graef.

Litho’s – een selectie

Etsen – een selectie